molenbrief april2016

 

 

links_pijl lees molenbrief voorjaar 2016

Ontvangstruimte Museummolen verbouwd

In de maanden oktober 2015 tot en met maart 2016 is er met man en macht gewerkt aan het verbeteren van de Museummolen, waarbij een groot deel van de indeling binnen is aangepast. De werkzaamheden zijn allemaal door vrijwilligers uitgevoerd.

 

 

molenbrief december 2015

links_pijl lees molenbrief december 2015

Bezoek van burgemeester en hoogheemraad

Op 6 november 2015 kreeg de Schermer Molens Stichting belangrijk bezoek. Burgemeester Piet Bruinooge van de gemeente Alkmaar en het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kwamen langs om zich te laten informeren. De molens liggen tegenwoordig in het gebied van de gemeente Alkmaar. En het vroegere waterschap de Schermeer, de organisatie die de molens rond 1635 liet bouwen, is opgegaan in Hollands Noorderkwartier…

 

molenbrief11

links_pijl lees molenbrief augustus 2015

Schermer Maaldag Zondag 6 septembe: Kijkje bij de molens

Altijd al eens een kopje koffie willen drinken met een echte molenaar? Of een kijkje willen nemen in korenmolen De Otter? Het kan tijdens de Schermer Maaldag, traditioneel op de eerste zondag van september. De vrijwillige molenaars van de Schermer molens draaien zondag 6 september vol trots hun molen. Ze ontvangen deze dag graag bezoekers en vertellen over het wonen in een molen. Ook geven ze uitleg over de werking van hun molen. Het is in de meeste gevallen niet mogelijk om de molen van binnen te bekijken. Mensen die graag een werkende molen van binnen willen zien kunnen terecht in de Museummolen in Schermerhornhermer Maaldag Zondag 6 septembe: Kijkje bij de molens.

 

 molenbrief januari 2015

links_pijl lees molenbrief januari 2015

Plannen in de maak

Hoe kunnen we het verhaal over het ontstaan van de Schermer beter vertellen en op welke wijze maken we de Museummolen aantrekkelijker voor de bezoeker? Die twee vragen stelde het bestuur van de Schermer Molens Stichting zich bij haar aantreden in januari 2014. Twaalf maanden verder is er een hoop gebeurd. Op de tekentafel krijgen de plannen al redelijk vorm, maar het zal nog enige tijd duren voordat er daadwerkelijk iets verandert.

 

augustus 2014 molenbrief links_pijl lees molenbrief augustus 2014

Zondag 7 september Schermer Maaldag
Kijkje achter de schermen

Altijd al eens een kopje koffie willen drinken met een echte molenaar? Of een kijkje willen nemen in korenmolen De Otter waar met behulp van grote maalstenen meel wordt gemalen? Het kan tijdens de Schermer Maaldag die traditioneel op de eerste zondag van September wordt gehouden.

 

molenbrief mei 2014 links_pijl lees molenbrief mei 2014

Jet Bussemaker leest voor
Minister komt naar de Museummolen

Hoog bezoek voor de Museummolen. Zaterdag 10
mei komt minister Jet Bussemaker naar de Museummolen
in Schermerhorn. Daar zal ze, in het bijzijn van schoolkinderen van basisscholen uit Schermer,
het landelijke molenseizoen officieel openen. De Schermer
Molens Stichting is dit jaar de trotse gastheer.

molenbrief10

 

  links_pijl lees molenbrief december 2013

Fusie in zicht
Nog een paar weken en dan is de fusie tussen Stichting Schermer Molens en Stichting Museummolen een feit.
Per 1 januari 2014 gaat de Schermer Molens Stichting officieel van start.

 

 molenbrief augustus 2013

links_pijl lees molenbrief augustus 2013

  • Sandra zingt Adamo
  • Een molenaar moet alles kunnen
  • Ondermolen O op een postzegel
  • Poldermolen M in televisieserie
  • Fusie komt eraan

 

 

links_pijl lees molenbrief mei 2013

Fietsem langs de molens
Zondag 2 juni kunt u in de Schermer terecht voor een leuke en leerzame fietstocht. Deze tocht voor jong en oud wordt georganiseerd door Stichting Schermer Molens
en Stichting Museummolen. Tijdens de circa 28 kilometer lange tocht rijdt u langs de 17 molens die nog altijd in de Schermer aanwezig zijn. De start van de fietstocht is tussen 10.00 en 14.00 uur bij de Museummolen
in Schermerhorn.

 

 molenbrief april 2013

links_pijl lees molenbrief april 2013

Molenseizoen gaat van start!
Donderdag 28 maart om 11.00 uur gaat het nieuwe molenseizoen officieel van start. Traditiegetrouw gebeurt dat door het ‘ lichten’ van de vang van de Museummolen aan de Noordervaart bij Schermerhorn. De eer valt dit jaar te beurt aan mevrouw Hoek die medeoprichtster was van Stichting Museummolen. Zij komt nog eenmaal officieel in actie. Na 45 jaar doet ze een stapje terug.

 

 

links_pijl lees molenbrief december 2012

Samenwerken
Stichting Schermer Molens (SSM) en Stichting Museummolen gaan de komende periode nauw samenwerken. Een samenwerking die op termijn moet leiden tot een fusie van beide stichtingen.
De besturen van de stichtingen zijn dit najaar tot de conclusie gekomen dat een krachtige molenorganisatie in de Schermer van levensbelang is voor het in standhouden van het culturele erfgoed in de Schermer en met name het Schermer Molencomplex. Door instandhouding en voorlichting en educatie aan elkaar te koppelen ontstaat er een organisatie die de belangen van de molens in de Schermer op de juist wijze kan behartigen.


molenbrief8 links_pijl lees molenbrief september 2012

Laat maar draaien
Dat is het thema van de Schermer Maaldag die zondag 2 september van 10.00 tot 17.00 uur bij de Schermer molens wordt gehouden. ‘Laat maar draaien’, de wieken van de molens, de wielen van de fietsen, de Schermer Dansers, de molenstenen in De Otter. Het is feest tijdens de Schermer Maaldag.
Dus ‘ Laat maar draaien’.

 

molenbrief7

links_pijl lees molenbrief juni 2012

Historie op afroep
Het afgelopen jaar plaatste Stichting Schermer Molens bij elke molen een fraai informatiebord. Bezoekers van de Schermer treffen daarop uitleg aan over het ontstaan van de droogmakerij en de historie van de molen. De borden blijken ongekend populair.
Om de belangstellenden nog beter van dienst te zijn gaat de stichting dit jaar digitaal.
Historie in een modern jasje...

 

molenbrief6

links_pijl lees molenbrief september 2011

Schermer Maaldag:Fietsen en speuren
Voor een ieder is er wat leuks te doen tijdens de Schermer Maaldag die zondag 4 september wordt gehouden. Deelnemen aan een rondleiding door de molenaar, meedoen aan een speurtocht door de molen, of fietsen langs de draaiende molens in de Schermer; het programma biedt voor elk wat wils.
Traditioneel vindt op de eerste zondag van september de Schermer Maaldag
plaats. Tijdens dat evenement zullen zoveel mogelijk molens in de Schermer hun wieken laten draaien. De vrijwillige molenaars van de Schermer laten op die manier zien hoe trots zij op hun molen zijn. Na het grote restauratieproject, dat van 2002 tot 2009 plaatsvond,
kunnen alle molens van het Schermer Molencomplex weer malen en draaien. En dat is een lust voor het oog...

 

molenbrief5

links_pijllees molenbrief mei 2011

Beleidsplan SSM ademt ambitie
De bouw van een nieuwe middelmolen S aan de noordkust van de Schermer. De aanleg van de voorsloot bij Poldermolen M aan de Zuidervaart. Het maalvaardig restaureren van de drie Strijkmolens aan de Noordschermerdijk.
Het zijn zomaar drie ambities van Stichting Schermer Molens die zijn opgenomen in het Beleidsplan...

 

molenbrief4

links_pijl

lees molenbrief december 2010

Het is een feest om hier te werken’
Ze zijn voor het eerst tussen Kerst en Nieuwjaarsdag geopend. Daarom verwachten de medewerkers van korenmolen De Otter in Oterleek dat het een hele drukke week wordt. Kerststollen, tulbanden, koekjes en natuurlijk brood zijn gewilde producten in de bakkerij, die is gevestigd in de molenschuur. ‘En dit jaar gaan we ook oliebollen verkopen. Biologische, want dat is ons handelsmerk,’ vertelt bakker Sam-Peter Rood
enthousiast...

 

molenbrief3

links_pijllees molenbrief juni 2010

Stichting Schermer Molens en Stichting Museummolen hadden voor de kinderen een bijzonder moederdagcadeau bedacht. Tijdens de nationale molen- en gemalendag in het weekeinde van 8 en 9 mei mochten moeders namelijk gratis een bezoekje brengen aan de museummolen in Schermerhorn. Heel veel moeders maakten daar, vergezeld van haar kinderen, gebruik van...

 

molenbrief2

links_pijllees molenbrief februari 2010

Een prachtig geschenk. Dat was de erfenis van mevrouw A.H. Visser-Hendriks, een inwoonster uit De Rijp, die afgelopen jaar de helft van haar vermogen aan Stichting Schermer Molens naliet. Het bedrag werd door het bestuur van de stichting bestemd voor de instandhouding van het molencomplex. Het komt steeds vaker voor dat mensen hun geld nalaten aan een goed doel. Stichting Schermer Molens is zo’n doel. Sinds enkele jaren is onze stichting een Algemeen Nut Beogende Instelling, een zogenaamde ANBI.

 

molenbrief1

links_pijl lees molenbrief oktober 2009

Zeventien molens telt de gemeente Schermer en daarvan zijn er vijftien in beheer bij de Stichting Schermer Molens. Samen vormen ze een uniek, levend monument in het weidse polderlandschap. Het is een molenbezit waar we als inwoners van de Schermer heel erg trots op mogen zijn. Het grote restauratieproject is inmiddels afgerond. Alle molens zijn maal- en draaivaardig gerestaureerd. Reden voor ons om wetenswaardigheden van dit Molencomplex via deze folder aan u te presenteren. Lees hem rustig door en kijk dan met nog meer plezier naar de voor de Schermer zo karakteristieke monumentale bouwwerken. Ze zijn het meer dan waard!

Bestuur Stichting
Schermer Molens

   

Beschrijving van de molens

beschrijving molens 2

Van Scimere naar Schermer

t schermer museum

Molenverhalen in de Schermer

verhalen